JEAN DARK UNZIPPED


E. KORAD SPH I MEZZROW'S RAY BAN
U. KORAD SPH I SUCH NUCH INTUCH NORDV-98 NV-02 JEAN DARK GUCCI GASOYA


* PHTVL/PHPV-fri
* HD B/C
* MH-testad


* CK
* BIR

* BIM

 

 

Zippan

 

Vår Underbara Unzipped från den Underbara U-kullen.

 

 

 

När vår lilla tibetanska spaniel Buster började bli till åren, började vi fundera på att utöka familjen med en stor hund igen. Denna gång ville jag ha en för oss ny ras. Själv röstade jag för storpudel, Mats för schäfer som vi har haft ett flertal av tidigare. Lina som då bodde hemma ville ha en engelsk bulldog. Vi röstade snabbt ner varandras förslag. Vem som kläckte förslaget om dobermann ska jag låta vara osagt, men det var i alla fall den rasen som alla kunde tänka sig, efter att noggrant ha läst allt vi kom över. Sen började det spännande sökandet efter den optimala uppfödaren, som har både vackra och framförallt sunda och mentalt stabila hundar i sin avel. Vi åkte på ett flertal utställningar runt om i landet både på SKK’s och på dobermannspecialer. Vi pratade med uppfödare och tittade på deras hundar såväl i ringen som utanför. Valet föll på Kennel Jean Dark. Sen väntade vi tills Lina en dag fann på JD’s sida att U-kullen var född. Efter det gick telefontrådarna varma mellan Surahammar och Tyresö. Jeanett ville förstås träffa oss, hela familjen. Vi var inte så lite nervösa när vi satte oss i bilen för att ta oss till Tyresö... tänk om vi inte skulle bli godkända som valpköpare! Men det blev vi med råge, för numera huserar ju fem JD-hundar hos oss. J

 

 

Zippan är en av fyra valpar med bokstaven U. Det kan inte sägas nog många gånger att det är en kvartett som alla kommer att minnas som fantastiska hundar, den Underbara U-kullen med Soya som mamma (se kennel Jean Dark). Bröderna Uno Knorrsvans (se länk) med Ammi och Anders, och Jack som tyvärr alldeles för ung lämnat jordelivet för att bli änglahund... Läs om honom på Black Jax och Mariann’s sida. Zippans syster Essy (se länk) med matte Jannike.

 

Zippan visade sig redan från början vara en otroligt välbalanserad dobermann, lyhörd, lättlärd och med en fantastisk spårnäsa. Inget av de scenarion som utmålats för oss gällande unga dobermann infann sig. Inget pipande, inga söndertuggade skor, ingen förstörd inredning mm. Bara massor av positiva upplevelser. Zippan avgudar sin familj och alla andra. Små djur, stora djur, små barn, stora barn alla får plats i Zippans stora rymliga hjärta.

 

 

Med Zippan kom också intresset för utställningar. Det började med att Zippan som mycket ung blev BIR-valp på dobermannspecialen, och sen rullade det på. Knappt 10 månader gammal fick hon sin första BIM-placering officiellt på den stora Österbybruk-utställningen, endast slagen av den bruna Dalli som var ute på sin seger turné. Även på utställningen i Nynäshamn och i Nyköping knep Zippan BIM-placeringen. På många av Zippans kritiklappar har domaren poängterat hennes trevliga sätt, och det är vi lika stolta över som hennes placeringar.

 

Självklart var siktet inställt på att Zippan skulle få bli mamma, och listan var lång, för många många var intresserade av att få dela sin vardag med en valp efter den i allas ögon fantastiskt härliga Zippan, som inte bara är så vacker och klok, utan också utöver det vanliga är en oerhört kärleksfull vän.

 

 

När det var dags att kontrollera hennes HD-status, var vi inte särskilt oroliga. Zippan var ung och stark, en välmusklad, glad tjej, som hoppade över hinder på appellplanen och gladeligen spårade i svår terräng, utan att visa minsta besvär från vare sig  höfter eller andra delar av rörelseapparaten. Men tyvärr visade det sig att Zippan har C på sin vänstra höft, den högra har ett godkänt B. Många, många tårar fälldes den dagen när svaret kom. Både vi i familjen och Jeanett hade sett framemot såväl tävlingsbanor som valpar. Nu blev det tyvärr inte så och det är med stor sorg som vi tvingas acceptera att vår underbara Zippan inte ska få ge liv åt några små valpar. Det känns så orättvist att en sån fantastisk hund med sin härliga mentalitet, som verkligen skulle kunna tillföra rasen så mkt gott, inte ska kunna göra det. Men nu är ju inte livet alltid rättvist. För att spara på Zippans höfter, slutade vi med den påbörjade bruksutbildningen och numera spårar vi bara ibland för hennes nöjes skull - inte med något sikte inställt på tävling.

 

Zippan är en mycket, mycket älskad familjemedlem som vi hoppas få ha kvar i många, många år.

 

Vi är dig stort Tack skyldiga Jeanett, för att vi fick köpa din guldklimp, Jean Dark Unzipped.

 

    

 

 

Mezzrow's Ray-Ban

Roy Royal-Bell

Lord-Lobo V H Wanitij

Lana Royal-Bell

Cobran's Cassandra

Frescos Corsair-Casey

Marcitto's Britta Success

Jean Dark Gucci Gasoya

Jean Dark Kalvin-Klein

Egon Della Piancarda

Jean Dark Elisabeth-Arden

Jean dark D'elle-Montana

Jean Dark Jean-Jacques

Chantal Des Duches De Bar